واخواهی چیست؟
نوشته شده توسط : alirezam216

واخواهی چیست؟

واخواهی روشی است که به موجب آن کسی که حکم غیابی بر علیه او صادر شده و به آن اعتراض دارد، همان دادگاه صادرکننده حکم به آن رسیدگی می‌کند و در مورد آن، رأی مقتضی (مناسب) صادر می‌کند.

حق واخواهی

طبق ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی چنانچه خوانده یا وکیل یا قائم‌مقام یا نماینده‌ی قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حضور نداشته باشند و به صورت کتبی نیز از خود دفاع ننموده باشند و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشند، حکم دادگاه به صورت غیابی صادر می‌شود، در این صورت برای خوانده حق واخواهی و اعتراض به حکم دادگاه ایجاد می‌شود.

بر اساس شرایط تعیین شده در این ماده چنانچه خوانده حتی فقط در یک جلسه در دادگاه حاضر شود و یا حتی یک برگ دفاع کتبی کرده باشد، حکم دادگاه حضوری محسوب می‌شود. همچنین اگر برگ اخطاریه دادگاه به خود خوانده ابلاغ شود و او از دادخواست مطلع و آگاه باشد، اما در دادگاه حاضر نشود، حکم دادگاه حضوری خواهد بود.

دفاع کتبی چیست؟ دفاع کتبی لایحه‌ای است که خوانده در پاسخ به دعوای خواهان تقدیم دادگاه می‌کند.

رسیدگی به واخواهی

رسیدگی دادگاه به واخواهی و اعتراض در واقع رسیدگی عدولی (تغییر عقیده) است و دادگاه در مقام رسیدگی به واخواهی چه بسا از حکم قبلی خود تغییر عقیده دهد.

رأیی که بعد از رسیدگی به واخواهی صادر می‌شود، حضوری است و مانند سایر آرای حضوری، ممکن است قابل تجدیدنظر باشد. چنانچه محکوم علیه غایب نخواهد از حق واخواهی خود استفاده کند می‌تواند پس از اتمام مهلت واخواهی و در فرصت قانونی، تجدیدنظرخواهی نماید.

 

 وکیل طلاق ، وکیل ملکی ، وکیل اعاده دادرسی

مهلت واخواهی

مهلت واخواهی 20 روز پس از ابلاغ حکم غیابی به محکوم علیه است. اگر دادخواست واخواهی توسط محکوم علیه خارج از مهلت قانونی تقدیم شود، دادگاه باید با اقدام به صدور قرار رد دادخواست واخواهی نماید، مگر اینکه معترض، مدعی وجود عذر موجه مانند فوت یکی از بستگان نزدیک یا ابتلا به بیماری مانع حرکت شود، یا اینکه معترض مدعی شود که از حکم غیابی آگاه نبوده و به تازگی از حکم آگاه شده است.

در این صورت دادگاه بدوی و نخستین ادعای معترض را بررسی می‌کند و اگر آن را بپذیرد، قرار قبولی دادخواست واخواهی را صادر می‌کند. در غیر این صورت دادخواست واخواهی را قبول نکرده و قرار رد دادخواست را صادر می‌کند. در این صورت چنانچه دادخواست واخواهی و اعتراض خارج از مهلت واخواهی ولی در زمانی که هنوز مهلت تجدیدنظرخواهی باقی است، تقدیم شده باشد، دادخواست مربوطه دادخواست تجدیدنظر محسوب می‌شود.

* نکته: چنانچه دادخواست واخواهی در مهلت تعیین شده قانونی تقدیم شده باشد تا زمانی که نتیجه آن مشخص نگردد، حکم صادره اجرا نخواهد شد.

تفاوت تجدیدنظر و واخواهی چیست؟

تجدیدنظرخواهی در محاکم قضایی به معنای درخواست رسمی برای رسیدگی مجدد در دادگاه بالاتر است.

اما واخواهی تنها یک اعتراض است که قاعدتاً برای احکامی که به صورت غیابی صادر می‌شود، در همان دادگاه بدوی و نخستین رسیدگی می‌شود.





:: بازدید از این مطلب : 257
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 30 خرداد 1398 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: